Rugschool

Rugschool

Bij rugscholing kiezen we voor een individuele aanpak, dit wil zeggen dat 1 therapeut de hele tijd bezig is met 1 patiënt. Hierdoor kunnen we de rugscholing afstemmen op de specifieke behoeften van die persoon. Na een anamnese wordt er meteen gestart met de behandeling. Deze is natuurlijk afhankelijk van de klachten van de persoon. We maken onder andere gebruik van stabilisatie-oefeningen (core stability), kinetic control-oefeningen, ADL aanpassingen, tiltechnieken en proprioceptieve taping. Indien nodig wordt de therapie ondersteund door manuele technieken: stretching, Mulligan technieken, dwarse rekkingen en mobilisaties.

In een volgende fase kunnen we gebruik maken van de Selective Functional Movement Assessment (SFMA) om mogelijke stoornissen in de bewegingspatronen te detecteren. Personen die terug willen starten met sport kunnen bovendien geëvalueerd worden door middel van Functional Movement Screening (FMS).

In elke fase wordt een thuisprogramma opgesteld dat bestaat uit eenvoudige, functionele oefeningen. Er wordt niet met toestellen gewerkt, wel met eigen lichaamsgewicht en zwaartekracht, eventueel aangevuld met het gebruik van therabanden, dynairs (soort luchtkussen dat kan dienen voor oefeningen of als zitschijf) en een stabilizer. We verwachten dat er elke dag ongeveer een kwartier thuis geoefend wordt zodat bij een volgende sessie het programma aangepast kan worden.

Meer informatie over gebruikte technieken kan je vinden op: