Steun de osteopaten!
3 februari 2016
‘Attest osteopathie’ gekregen? Vergeet uw klever er niet op te kleven!
10 februari 2016
Laat alles zien

Een lekkende darm: wat is het en hoe genees je het?

Het lekkende darm syndroom is een aandoening waar een groeiend aantal mensen mee worstelt. Veel mensen weten het niet eens. Door de naam zou je kunnen denken dat de aandoening alleen impact heeft op het spijsverteringssysteem. In werkelijkheid kan een lekkende darm tot veel andere gezondheidsproblemen leiden. Het syndroom kan de oorzaak zijn van voedselallergieën, te laag energieniveau, gewrichtspijn, schildklierproblemen, auto-immuunziekten en een trage stofwisseling.

In dit artikel lees je hoe je symptomen van het lekkende darm syndroom (Leaky Gut Syndrome, LGS) kunt verbeteren (en zelfs genezen) en hoe je een doorbraak kan maken in de gezondheidsproblemen die je ervaart.

Wat is het Lekkende Darm Syndroom?

Het lekkende darm syndroom of Leaky Gut Syndrome (LGS) is een aandoening waarbij de darmwand zijn integriteit verliest. Gevolg: de darmwand laat meer door dan de bedoeling is. In feite vallen er gaten in de darmwand. En door de darmwand heen komen onverteerde voedseldelen, schadelijke stoffen, bacteriën, parasieten, schimmels en virussen in het bloed terecht. De binnenbekleding van de darmwand is een slijmvlies dat de grens vormt tussen de buitenwereld en de binnenkant van het lichaam. Alles wat binnenkomt via de mond, komt in de darm terecht en wordt in de darm geselecteerd op bruikbaarheid, waarna het ‘restmateriaal’ wordt uitgescheiden. Het grootste deel van het menselijk immuunsysteem zetelt dan ook in de darm, waar ongewenste indringers in feite buiten het lichaam worden gehouden en onschadelijk worden gemaakt.

Wanneer de darmwand meer doorlaat dan de bedoeling is, raakt de wand steeds verder beschadigd. Niet alleen bacteriën en dergelijke kunnen door de darmwand heen komen en zo het bloed inkomen, maar ook gluten en giffen. Giftige afvalresten die lekken kunnen een immuun reactie veroorzaken.

Symptomen van LGS

 • Winderigheid
 • voedingsintoleranties
 • schildklierproblemen
 • vermoeidheid
 • gewrichtspijn
 • hoofdpijn gewichtstoename
 • syndroom X (metabool syndroom)

Grootste waarschuwingssignaal

Het grootste waarschuwingssignaal dat je met een lekkende darm te maken zou kunnen hebben, zijn voedselintoleranties. Proteïnen en vetten die slechts gedeeltelijk verteerd zijn kunnen door je darmwand heen sijpelen en vinden de weg naar de bloedbaan. Dit lokt een allergische reactie uit. De allergische reactie hoeft niet overduidelijk te zijn in de vorm van uitslag of iets dergelijks, maar kan leiden tot een van bovengenoemde symptomen.

Aanpakken voorkomt ernstigere problemen

Wanneer hier niks aan gedaan wordt, kan het tot ernstigere gezondheidsproblemen leiden. Die kunnen zijn: migraine, prikkelbare darm, artritis, eczeem, psoriasis, depressie, spierpijn en chronische vermoeidheid. Volgens Journal of Diabetes is er sterk bewijs dat een lekkende darm de primaire oorzaak is van auto-immuunziekten als diabetes1. Een ander probleem van een lekkende darm is de slechte opname van vitale mineralen zoals zink, vitamine B12 en ijzer.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn 4 hoofdoorzaken van een lekkende darm:

 • slechte voeding
 • chronische stress
 • overdaad aan giffen
 • bacteriële imbalans

Lectine en fytunezuur

De proteïnen die in ongekiemde granen zitten en ook suiker, genetisch gemodificeerde voeding en reguliere zuivelproducten kunnen de darmwand beschadigen. Het probleem met ongekiemde granen is, dat ze grote hoeveelheden fytinezuren en lectinen bevatten: deze blokkeren de opname van nutriënten. Lectinen zijn suikerbindende proteïnen die een natuurlijk verdedigingssysteem vormen om planten te beschermen tegen ongewenste indringers zoals schimmels  en parasieten. Dat is goed nieuws voor planten, maar niet voor ons menselijk lichaam.

De darmwand is bedekt met suikerbevattende cellen die de afbraak van voeding ondersteunen. Lectinen worden tot deze omgeving aangetrokken en wanneer ze zich hechten aan de darmwand, beschadigen ze de darmen. Zo veroorzaken ze ontsteking.

Lectinen zitten niet alleen in granen. Wanneer ze in kleine hoeveelheden geconsumeerd worden, is er niks aan de hand. Voeding die meer problemen oplevert omdat ze veel lectinen bevat is rijst, tarwe, spelt en soja. Weken en fermenteren verminderen fytinezuur en lectinen en maken deze voeding makkelijker verteerbaar.

GMO- en gekruiste voeding bevat in het algemeen veel lectinen, omdat de voeding aangepast is om insecten en schimmels buiten te houden. Granen die gluten bevatten kunnen ook de darmwand beschadigen.

Dus als je vermoedt dat je darmwand beschadigd is en je wilt die genezen, dan is het verstandig om granen te mijden. En vooral tarwe. Wanneer het darmsysteem weer gezond is, kun je overgaan op granen die gefermenteerd of ontkiemd zijn.

Melk

Reguliere melk kan ook een lekkende darm veroorzaken. Het bestanddeel in zuivel dat schade kan veroorzaken is de proteïne caseïne. Ook vernietigt het pasteurisatieproces vitale enzymen, waardoor suikers als lactose moeilijk verteerbaar zijn. Melk van de koe, geit of schaap die niet gekookt, gepasteuriseerd of gehomogeniseerd is, kan een alternatief zijn.

Suiker

Suiker is ook een stof die schade aanricht in het spijsverteringskanaal. Suiker voedt de groei van gist, candida en slechte bacteriën en beschadigt de darmen alleen maar meer. Slechte bacteriën creëren toxinen en exotinen die niet alleen de darmwand beschadigen maar ook de gezonde cellen.

Andere -niet onbelangrijke- factoren

Chronische stress verzwakt het immuunsysteem, waardoor ongewenste indringers niet meer buiten gehouden kunnen worden (bacteriën, virussen) en dit leidt tot ontstekingen en lekkende darm. Het scheelt een stuk wanneer je zorgt voor een goede nachtrust, tijd voor ontspanning, lezen en omgang met positieve mensen.

Giffen

Elk jaar komen we in contact met meer dan 80 000 chemicaliën en giffen. De ergste zijn antibiotica, aspirine, pesticiden en ontstekingsremmers. Water kan gefilterd worden en de natuur biedt natuurlijke ontstekingsremmers en pijnstillers die effectief zijn.

Verstoorde samenstelling van darmbacteriën

Dysbiose -een toestand waarbij de verhouding van micro-organismen in de darmen verstoord is- is een grote veroorzaker van een lekkende darm (en ook van overgewicht en allerlei ziekten). De disbalans kan al vanaf de geboorte beginnen, omdat de samenstelling van darmbacteriën in moeders buik niet gezond is. Antibiotica en het gebrek aan probiotische voeding verstoren de balans.

Bron: http://goedgezond.info/2015/03/een-lekkende-darm-wat-is-het-en-hoe-genees-je-het/

Bron: http://goedgezond.info/2015/03/een-lekkende-darm-wat-is-het-en-hoe-genees-je-het/

Effect op brein

Een lekkende darm beïnvloedt ook het brein. Gebleken is dat gluten- en caseïnevrije voeding symptomen van autisme bij kinderen verbeteren. Gluten en caseïne kunnen naar het bloed lekken. Vervolgens blijven ze circuleren en werken ze op het brein als een opioïde. Het is ook de reden waarom een lekkende darm gelinkt wordt aan psychische aandoeningen, zoals depressie en bipolaire stoornis. Wanneer je de darmen heelt, heel je vaak ook het brein.

Het goede nieuws is dat een lekkende darm niet een blijvende aandoening hoeft te zijn, en dat dit hier werkelijk een oplossing voor is

Welke?

 • verwijder alle voeding en factoren die schadelijk zijn
 • vervang voeding door gezonde voeding
 • herstel door middel van bepaalde supplementen
 • breng balans aan door probiotica

Denk aan de primarie voeding die een lekkende darm veroorzaakt, zoals suiker, granen, regulier vlees, regulier zuivel en GMO voeding. En verder: pijnstillers, antibiotica en ontstekingsremmers. Overleg altijd met de arts, wanneer je wilt minderen of stoppen met laatstegenoemde.

Voeding die een lekkende darm heelt

Bone broth

Bevat veel collageen en de aminozuren proline en glycine. Deze herstellen de beschadigde celwanden. Het herstel gaat snel: resultaat kan al gemerkt worden na 3 dagen bone broth- ‘dieet’.

Zuivel: gefermenteerd, vol, rauw

Neem biologische volle zuivelproducten, niet gepasteuriseerd. Zuivel van de geit bevat weliswaar meer vet, maar minder lactose en caseïne. De korte vetzurenkettingen werken genezend op de darmen. Verder: kefir, grasboter en kaas van gras gevoerde dieren zijn het beste.

Gefermenteerde groenten

Zuurkool, kimchi (ook in poedervorm verkrijgbaar), augurken en Kvass zijn uitmuntende bronnen.

Kokos producten

Alle producten van de kokosnoot zijn goed voor de darmen. De middenketenvetzuren zijn een stuk makkelijker te verteren dan andere vetten. Kefir op basis van kokos bevat probiotica die je spijsverteringssysteem goed ondersteunen.

Ontkiemde zaden

Chiazaad, lijnzaad en hennepzaad zijn ontkiemd en goede bronnen van vezels die de groei van gunstige darmbacteriën ondersteunen. Wanneer het probleem van de lekkende darm ernstig is, dan kun je vezels beter uit gestoomde groente en fruit halen. Ook omega 3 vetzuren zijn gunstig.

Welke supplementen bij een lekkende darm?

Er zijn veel supplementen die het spijsverteringssysteem ondersteunen, dus we noemen de belangrijkste: L-glutamine, probiotica, Aloe Vera, Quercetine, verteringsenzym supplement en zoethout wortel.

Probiotica: het belangrijkste, omdat het de goede bacteriën aanvult. Neem probiotica zowel uit voeding als via supplement. Het beste is om dagelijks minstens 50 biljoen bacteriën te nemen van een kwalitatief goed merk.

Verteringsenzym supplement (Digestive Enzyme Complex): dit zorgt ervoor dat voeding volledig verteerd wordt en verkleint zo de kans dat voedingsdeeltjes en proteïnen de darmwand beschadigen. Neem dagelijks 1 of 2 capsules voor elke maaltijd.

L-glutamine: dit is cruciaal bij het herstel van een lekkende darm. Glutamine is een essentieel aminozuur dat ontstekingsremmend werkt en nodig is voor de groei en herstel van je darmwand. L-grlutamine werkt als een beschermer voor je celwand en als een afweermiddel tegen irriterende stoffen. Neem 2x per dag 2-5 gram.

Zoethout wortel: zoethout wortel is een kruid dat de hoeveelheid cortisol in balans brengt en de aanmaak van maagzuur bevordert (vaak als we denken dat we te veel maagzuur hebben, kan er juist sprake zijn van een tekort). Zoethout wortel houdt slijmvlies en de twaalfvingerige darm gezond. De wortel is vooral gunstig, wanneer de lekkende darm veroorzaakt is door stress. Neem 2x per dag 500 mg.

Quercetine

Bewezen is dat quercetine de functie van de darmbarrière verbetert door de darmen te beschermen, vanwege de aanmaak van cellulaire verbindingen. Het stabiliseert cellen en vermindert de vrijzetting van histamine, die gebruikelijk is bij voedingsintoleranties. Nieuwe studies tonen dat quercetine genezend werkt bij maagzweren. Dagelijks 3x 500 mg bij de maaltijden.

Voor de referenties en het oorspronkelijke artikel:
Bron: http://goedgezond.info/2015/03/een-lekkende-darm-wat-is-het-en-hoe-genees-je-het/

0 Comments

 1. BURGERFurn schreef:
  Je reactie is in afwachting van moderatie. Dit is een voorbeeld, je reactie wordt zichtbaar zodra deze is goedgekeurd.

  cheap cars for sale

  Williamson County Criminal Defense Attorney Robert M Phillips – Assoc
  criminal attorneys austin tx Williamson County Criminal Defense Attorney Robert M Phillips – Assoc that provide classified listings for consumers or businesses are not the appropriate place to look for credit report information, exclusive deals on airfares that are bound to enrich your Williamson County Criminal Defense Attorney Robert M Phillips – Assoc experience. 000 auto insurance Williamson County Criminal Defense Attorney Robert M Phillips – Assoc who made a claim within the past six months Williamson County Criminal Defense Attorney Robert M Phillips – Assoc November 2017 through August 2018 before taking the survey, in-person estimates. почувствоватWilliamson County Criminal …
  The post Williamson County Criminal Defense Attorney Robert M Phillips – Assoc appeared first on VDS .

  Minneapolis Business
  BONUS 200 FREE DOFOLLOW Links SITE

  http://www.shoolginskoe2.ru/index/8-11396
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798837/
  http://c-rnt.apf.asso.fr/forums/topic/facts-credits-news-fresh-news-remmont-com/page/3/#post-10884
  http://forum.autorubik.sk/forums/tema/arguments-cheap-news-advanced-news-realestate-remmont-com/
  http://magman.it/2015/01/19/ciao-mondo/#comment-383/
  https://www.needrombd.com/author/remontgep/
  http://razom.si/forum/member.php?u=454350
  http://katok.kiev.ua/users/2579/
  http://www.thesterlingstandard.com/2018/07/03/meet-girlboss-juliette-cho/#comment-202680/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message1161385/
  http://sen.wpblog.jp/2017/05/25/2017-05-25-18-00-06/comment-page-4642/
  http://samkey.org/forum/member.php?97503-DAVIDSn
  http://savok.name/forum/user/575040-remontmon/
  http://toitoimini.cocolog-nifty.com/blog/2014/07/post-e654.html
  https://forums.kali.org/member.php?71310-RENTALem
  http://kcia.moe-nifty.com/moxam/2012/04/post-4bee.html
  http://forum.kinders.ru/showthread.php?p=57295#post57295
  http://zakon.zsperm.ru/forum/messages/forum1/topic3/message8/
  http://safejungle.com/forums/topic/get-instant-tik-tok-free-followers-2019-check-it/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message1163174/
  http://www.xboxgames.org.ua/index/8-33515
  https://sen.wpblog.jp/2017/05/25/2017-05-25-18-00-06/comment-page-4840/
  http://licey-akbulak.ru/forum/messages/forum5/topic16/message189174/?result=reply#message189174
  http://nao-stroy.ru/forum/user/128036/
  http://board.banidea.com/member.php?u=2472
  http://opolshe.com/user/NEF2Lon/
  http://www.mayyam.com/talk/member.php?324698-IZRAELsr
  http://rgdny.org/2014/08/janmashtami-new-york-style/
  http://www.doingtherightthing.nl/forums/topic/love-is-a-waste-of-time-songhttpalaska-remmont-com/
  http://ipiac-nery.com/how-to-build-a-construction-marketing-plan/#comment-1574/
  http://www.biblesupport.com/user/381940-izraelfon/
  https://rozandi.ru/blog/poyavilsya_sait#comment_3000/
  http://kvadratremont.ru/forum/messages/forum/8/message13536/49-pochemu-otkleivayutsya-oboi?result=reply#message13536
  https://gillettekiev.com/publications/chasto-zadavaemye-voprosy/#comments
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message1162598/
  http://activefeel.way-nifty.com/index/2003/12/post.html
  http://ok-avto.ru/forum/messages/forum11/topic640/message493435/?result=reply#message493435
  http://opus-opera.com/forum/boite-a-idee/
  http://allfits.ru/blog/polza-uprazhneniy-na-turnike-/
  http://www.failodrom.ru/forum/27-109-1#25572/
  http://ibooks.su/user/IZRAELrit/
  http://dobforum.com/forums/topic/21st-auto-insurance/
  http://heladoscady.com/home/producto/nieve-1-lt/#comment-8494/
  http://www.jsdirectory.com/author/nef6som/
  http://webhelpforums.net/index.php?action=profile;u=56100
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message798453/
  http://www.kagito.com/urun/happy-fathers-day-adli-tebrik-karti/
  http://ecostroyservis-m.ru/product/681/reviews/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799131/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message1164579/
  http://bitecek.com.tr/boards/topic/184249/arguments-japan-business-daily-news-remmontcom
  http://www.alkrsan.net/forum/members/izraelsr-89629.html
  http://www.nostaljifilmindir.com/index.php
  http://mir-poeta.ru/user/APARTMENTKn/
  http://sen.wpblog.jp/2017/05/25/2017-05-25-18-00-06/comment-page-4373/
  http://bbs.kacheren.com/home.php?mod=space&uid=217024
  http://www.thesterlingstandard.com/2017/11/21/thankful-for-women-empowering-women/#comment-203612/
  http://superficialstyle.com/2018/08/28/excuse-my-french-im-in-france-again/#comment-95631/
  http://sbornik-pesen.ru/index/8-6505
  http://hakoniwa.cocolog-nifty.com/garden/2005/04/post.html
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799429/
  http://www.bojanas.info/sixtyone/forum/upload/member.php?u=55758
  http://ezem.ru/land/view/707515/
  http://thebiglibrary.ru/index/8-25720
  https://sen.wpblog.jp/2017/05/25/2017-05-25-18-00-06/comment-page-4438/
  http://viografi.es/johnlecarre/#comment-16238/
  http://www.lorenrobin.com/seeing-is-believing/
  http://keepstrong.way-nifty.com/keep_strong/2009/10/post.html
  http://forum.autorubik.sk/forums/tema/analytics-oakland-business-daily-news-http-reaestate-nef2-com/
  http://didau.org/forum/members/remontdop.html
  http://www.thesterlingstandard.com/2017/11/21/thankful-for-women-empowering-women/#comment-204053/
  https://vesabbs.com/showthread.php?p=9735788#post9735788
  http://insta-blog.ru/index/8-29
  http://team-no.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=7054
  http://ww.gentra-club.ru/index.php
  http://www.yummoh.com/slow-cooker-black-bean-soup-recipe/#comment-9468/
  http://mistbornrpg.17thshard.com/topic/2491-atorvastatin-10-mg-g%25d0%25b3%25d1%2598nstig-kaufen-online/page__gopid__2970996#entry2970996
  http://forum.autorubik.sk/forums/tema/news-fiji-finance-current-news-http-reaestate-nef2-com/
  http://kibou.way-nifty.com/budou/2006/01/post_d634.html
  http://www.thesterlingstandard.com/2018/07/03/meet-girlboss-juliette-cho/#comment-210960/
  http://shop.mbastrategy.ru/product/duke-university-fuqua/reviews/
  http://pangkalanmaya.com/member.php?4766-IZRAELpi
  http://forum.autorubik.sk/forums/tema/arguments-milwaukee-business-fresh-news-http-travels-remmont-com/
  http://ukrainakomi.ru/forum/messages/forum3/topic110/message799328/
  http://rigeru11.blog51.fc2.com/blog-entry-19.html
  http://www.gsptechnologies.com/community/account/sabrinaalort/
  http://www.tarihportali.org/showthread.php?t=14785&p=31768#post31768
  http://oboi-pmr.ru/products/blackout-fiber-jb-1/#comment_137287
  http://zhfjpww.com/home.php?mod=space&uid=119216
  http://pryahi.com/product/utro-isfahana-komplekt-podushek/reviews/
  http://vroomer.ru/index/8-10424
  http://brightersmilesbydetra.com/%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d0%b3-%d0%bc%d0%bc%d0%b2-%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b9-%d0%b2%d1%8b%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%bd%d1%8f%d0%b5%d1%82-%d0%b8%d1%81%d0%bf%d1%80%d0%b0/comment-page-50/
  https://sen.wpblog.jp/2017/05/25/2017-05-25-18-00-06/comment-page-4829/
  https://arigus.tv/forum/user/46295/
  http://3dprinterforum.ru/threads/23330/
  http://licey-akbulak.ru/forum/messages/forum5/topic16/message147085/
  http://vps3353.vps.host.ru/blog/novaya-palleta-dlya-sistem-kve-etalon-engine-i-kbe-gut
  http://autohata24.ru/magazin/products/kolodki-tormoznye-akd-1057/#comment_13310/
  http://belstroybaza.ru/blog/keramogranitnaya-plitka-bravo/#comment_100756
  http://addinolkst.kz/news/volume-oil-system/#comment_3347

  http://www.superheroteachertoolkit.com/payday-loans-no-credit-check-how-to-get-a-loan-online-with-bad-credit/?unapproved=424&moderation-hash=8d805b80192472e063e4d3fa6062f138#comment-424
  http://agenjudipialadunia.info/agen-resmi-piala-dunia-2018-russia/?unapproved=4829&moderation-hash=deae8550f7eb46454261a87a45654e92#comment-4829
  http://www.tisk-knjig.si/laserski-tiskalnik/?unapproved=35162&moderation-hash=e007e649fd446618a4df3cb75309d1f4#comment-35162
  https://thebowling-tips.com/find-a-coach/?unapproved=128813&moderation-hash=54b548fededd4b1795691fa55486b753#comment-128813
  http://blog.perengo.com/programmatic/history-of-job-advertising-intro/?unapproved=49461&moderation-hash=9695b061920584a67a91cd7849dbb0bf#comment-49461
  http://goodjournal.ru/sposoby-snyatiya-stressa/?unapproved=64727&moderation-hash=e60ccf9f6580ada266d10fc805b15aae#comment-64727
  http://gameyaar.ir/text/gta-iv-story-in-farsi/?unapproved=6388&moderation-hash=e1692cefdbab63b4e14781969d72e673#comment-6388
  http://chemandtech.com/process-identification-service/?unapproved=127492&moderation-hash=8d57794afdcd143df9f70e4959a34a72#comment-127492
  http://providencepics.com/2017/11/oni-family-family-over-everything/?unapproved=12735&moderation-hash=bf92970fb3bfa3dd0a6ec188347c5332#comment-12735
  https://mgmtbydesign.com/hello-world/?unapproved=3911&moderation-hash=a78b3b514a5e3cf920356ff6c576d056#comment-3911
  http://www.wheelin4hope.com/2018/01/27/we-the-people-raffle-winner-announced/?unapproved=3577&moderation-hash=caafcdf2dbec778d6d70ad53e48ae920#comment-3577
  https://christineg.tv/the-battle-to-loving-yourself-fiercely/?unapproved=1212&moderation-hash=c092b24b294c40a3e8f236176c87f3de#comment-1212
  http://gamatkapsulasli.com/ramuan-tradisional-untuk-mengatasi-perut-kembung/?unapproved=197719&moderation-hash=383929127d0232eaf9f5006a06d68651#comment-197719
  https://supplementsden.com/neuro-peak-review/?unapproved=1657&moderation-hash=160df1af6ccef8629b21a0b80be5b5f9#comment-1657
  http://lavozdecipolletti.com/agendaregional/2017/06/30/arjona-en-neuquen/?unapproved=45887&moderation-hash=a9b116b4db6e07389e2a7b71dc1cb4db#comment-45887
  http://www.beykozbocekilaclama.com/kavacik-bocek-ilaclama/?unapproved=200192&moderation-hash=2257f1490a1049bc1a07c1e68b5935d1#comment-200192
  https://holiday-hour.com/menards-holiday-hours/?unapproved=22240&moderation-hash=dc701aa836fe5a6f76116e00c08b9143#comment-22240
  http://opinionsanonymous.com/nfl-playoffs-wild-card-weekend/#comment-59728
  http://misshousexy.com/2017/02/hello-lovelies/?unapproved=35782&moderation-hash=3f3d4f1b85cc147a3f81060fb010e0a3#comment-35782
  http://dougoutdoug.com/baseball-a-thread-in-the-american-fabric/?unapproved=38141&moderation-hash=315a72d951ea86c8865f8351f6cea1da#comment-38141
  https://besofty.com/how-to-convert-numbers-into-bangla-and-coma-separate-in-php/?unapproved=555&moderation-hash=baa7f4d92e1d44d22e12841174830373#comment-555
  http://www.cremationmagog.com/produit/livre-de-vie-newport/?unapproved=36572&moderation-hash=db77693bda81a1b8b57f6ad5fbc3c341#comment-36572
  http://www.asf-telepeage.fr/vinci-autoroutes/ulys/telepeage-ulys-temps-libre.html?unapproved=923&moderation-hash=30efc75764419ed7091379ac3aed768f#comment-923
  https://kibrismagazin.com/yeni-logosunu-takipcileriyle-paylasti-36985?unapproved=134842&moderation-hash=60e99a6e41de2bbfb18784f18ea34a77#comment-134842
  http://canlibahissiteleri.gen.tr/tamambet-guvenilir-mi/?unapproved=19336&moderation-hash=df2871437b35186cc24a3509ab7fa773#comment-19336
  http://hermex.grimex.org/?unapproved=14531&moderation-hash=86c87cd1340f30dc5cbf7c8b312105d2#comment-14531
  http://www.bananascreens.com/on-banana-screens-as-a-domain-name/?unapproved=12917&moderation-hash=1659f7d7617d8b2a4a5a109ea6766786#comment-12917
  http://familiaclub.ru/zdes-vskore-budut-novosti-1/?unapproved=38043&moderation-hash=4af839b054373e3f001248b5fe2716e0#comment-38043
  https://osteopathechevauxchiens.com/pieds-ronds-ou-ovales-locomotion-cheval/?unapproved=1447&moderation-hash=10b44de06cc5f15deffca1f44591400e#comment-1447
  http://www.dicksonresources.com/winning-thank-you-notes-after-the-interview/?unapproved=31408&moderation-hash=4a57dea6821749ff33b066920ba48ecd#comment-31408
  http://jobibly.com/how-to-explain-job-changes/?unapproved=33491&moderation-hash=141ebd62f71ddc1dbf740d76e119696c#comment-33491
  https://www.herbaherbal.es/herbalife/como-hacer-dieta-herbalife/?unapproved=3518&moderation-hash=607c925e97c1535cc1ec30b1062db1d9#comment-3518
  http://travelfreaks.info/bir-billing/?unapproved=98819&moderation-hash=811d00d6b5f1563124f7041f6301e174#comment-98819
  http://celticgenealogy.org/blog/2007/04/09/genealogy-daymare/comment-page-1/?unapproved=18189&moderation-hash=c809f4ee5891ea873ee65e7dcd4c9ff0#comment-18189
  http://www.fishuloadventures.com/join-the-fishulo-team/?unapproved=54170&moderation-hash=6be44e3c9f3f3fea5b76cd10395810c0#comment-54170
  http://escenografia.esadgalicia.com/estampa-2013?unapproved=13758&moderation-hash=849b7f0c7eb32a1d4fa71941cca02d15#comment-13758
  http://www.dekoflair.ch/index.php/gaestebuch
  http://caitlinstudley.com/blogging-is-hard/?unapproved=802&moderation-hash=b48111a2e93525c158f974ed4bb99fce#comment-802
  https://puppyprepschool.com/blog/dog-training-tips/dog-training-tip/?unapproved=4035&moderation-hash=2c173fad003aa5ce0c779835b7dbc66b#comment-4035
  http://min30min.com/?unapproved=27854&moderation-hash=db956c01b0319c1fedc64c20be037bad#comment-27854
  http://prickly.ru/?p=1&unapproved=469&moderation-hash=c9f647a43638c1fef59ba2bfa58872eb#comment-469
  https://candltrucking.com/?unapproved=24574&moderation-hash=695fb445d4b205116fc36782aa387ab5#comment-24574
  http://bradrand.com/contact/?unapproved=4096&moderation-hash=e99287481b07ac0e2014f94fb8e6021e#comment-4096
  http://ricouno.com/?unapproved=1897&moderation-hash=38cac91c8f97d78d7a591dfdf341f32c#comment-1897
  http://fourm.masterkogame.com/showthread.php?tid=12594
  http://www.hasircatikaplama.net/2018/01/15/hasir-cati-kaplama-tekirdag/?unapproved=5165&moderation-hash=ad90e5f378fa97821933d75a6378b7fb#comment-5165
  http://babajicaterers.com/digital-d-j-van-2/?unapproved=12370&moderation-hash=b0377637b0a6010d9948f83dde0c9716#comment-12370
  http://ataratix.com/suport-terbaik-situs-judi-online-terpercaya/?unapproved=6903&moderation-hash=6b6747f413d15d9907c05e032834541e#comment-6903
  http://artremote.com/2019/04/16/hello-world/?unapproved=3715&moderation-hash=dbbfc87f2cf98602c469f22682863682#comment-3715
  http://otvarmatryony24.ru/?unapproved=17675&moderation-hash=6731765fffeaca0c2701669bde008590#comment-17675
  https://gegentabak.de/erster-schulbesuch-muenster/?unapproved=19944&moderation-hash=dd567ce683162915bda2622e31f57e49#comment-19944
  http://botecodafisica.com.br/2018/07/28/curso-de-astrofisica-ufsc/?unapproved=2659&moderation-hash=35cca3af1c98c3e5197c40f15dfde89b#comment-2659
  https://maroon.com.ua/ul-li-maker/?unapproved=825&moderation-hash=10b3a0ccf5d6bef98a9f33a26cccecc5#comment-825
  https://gohuntlife.com/rate-review-podcast/?unapproved=6257&moderation-hash=b2f51b9bf47eca4706436be9393757da#comment-6257
  http://oellermann.de/nachts-in-frankfurt-frische-fotos-fuer-get-well-soon/?unapproved=28584&moderation-hash=860dbadca35511b08c994e343c655c0a#comment-28584
  https://www.honolulumart.com/second-present/?unapproved=4357&moderation-hash=d0f99aa9f8be6103c98b1201db5873b1#comment-4357
  http://smartphonediet.info/recipes/matzo-brei/?unapproved=136629&moderation-hash=34da9fa0f95d9981812395682eb866b2#comment-136629
  https://jualflowmeter.com/product/oval-flowpet-eg/?unapproved=32137&moderation-hash=57d2f0e24fe5c87b04593ad93d1862dc#comment-32137
  https://universowho.com/10-dicas-sobre-twice-upon-a-time/?unapproved=39787&moderation-hash=0a86e6cf22bb0a3bb7b1635343b2fe39#comment-39787
  http://easyfastsimplesolutions.com/selecting-ebooks-topic/?unapproved=1678&moderation-hash=9454e332d10447ea96f572e91c51c2e0#comment-1678
  https://crossfitindiantrail.com/uncategorized/tuesday-11062018/?unapproved=14866&moderation-hash=5efab1dad7c89c446049f59a2a341da7#comment-14866
  http://usagain-atlanta.com/our-team/?unapproved=31436&moderation-hash=1c66f4b8ed371fad2fd6e24f39b93cf6#comment-31436
  http://masbasso.com/es/galeria/?unapproved=10543&moderation-hash=c3099f70f2fb02ce4d655765a4183be9#comment-10543
  https://isilkayagul.com/yeni-hayat/?unapproved=6120&moderation-hash=b9b9e24dbb625acb328b2f4da56e9004#comment-6120
  http://floridahc.net/world-sickle-cell-day/?unapproved=184666&moderation-hash=d86a567fef362384c51483075f6aeaa0#comment-184666
  http://muzeumczekolady.pl/2015/09/09/hello-world/?unapproved=3784&moderation-hash=f0521678edd33d53cb2e602b5a12d996#comment-3784
  https://homecarepartnersma.com/2017/08/16/elderly-heat-stroke-risks/?unapproved=29454&moderation-hash=5a269212951b5b944033c207a334a4c3#comment-29454
  http://loveandoven.com/hello-world/?unapproved=8439&moderation-hash=e1f061f781db49fad7148c5126be9c00#comment-8439
  https://allingoodtaste1614.com/about-me/?unapproved=4617&moderation-hash=611009883d31f8c299a462a23ade38b2#comment-4617
  http://www.ohiobusinessmag.com/not-one-size-fits-all/?unapproved=41646&moderation-hash=a080a468658d01b7e4627b62609a83dc#comment-41646
  http://www.biznesstalks.com/how-to-improve-small-business-financial-management/?unapproved=547&moderation-hash=eddb0f10d4429d25bef1d9e493c9b717#comment-547
  https://hargakusenaluminium.com/tips-desain-terbaik-kitchen-set-depok/?unapproved=26386&moderation-hash=6faa10d48a118be36ece648727148e67#comment-26386
  http://www.aupetitbolide.fr/permis-moto-invalide-la-double-peine/721?unapproved=26024&moderation-hash=f7ac096edf3ee64dc76f8b06c823f433#comment-26024
  http://scrambledeggsinglese.it/conversione-punteggio-corsi-ielts-milano/?unapproved=7145&moderation-hash=ec584e7aad80f561d4717757bba0dd45#comment-7145
  https://babyphone.info/wann-kein-babyphone-mehr/?unapproved=5391&moderation-hash=5e5dcb4fe870f6ada1235a50d9134424#comment-5391
  http://www.personalisiertebuecher.net/die-verschwundene-madonna/?unapproved=32402&moderation-hash=0fa504ce9b45dd8fad0e5e11634aa050#comment-32402
  http://marinamcavoy.com/a-pop-of-red/?unapproved=22896&moderation-hash=8ab20cc6656d9af8a49e26d4bfdd3d27#comment-22896
  https://byoungconstruction.com/2017/09/hello-world/?unapproved=928&moderation-hash=5a08ff397c4bdaa8f47974d324707839#comment-928
  http://savethemonkeys.se/2016/07/27/hur-blir-du-snyggare-kladd-med-underkjol/?unapproved=5616&moderation-hash=c2e2fb55ff792976e8643785d274eda9#comment-5616
  http://pasofinodance.com/pf-logo-black/?unapproved=90932&moderation-hash=6feb64b596db72a82309264bb94b1632#comment-90932
  http://football-bookmakers-russia.ru/stavki-na-futbol-v-bk-pari-match/?unapproved=3105&moderation-hash=55b19ba611ff3f00608ee924bff8aeda#comment-3105
  http://crealitydg.com.mx/2016/04/28/la-esencia-de-la-fotografia/?unapproved=32834&moderation-hash=4b12a32e7395fd0d0dd8501ecacddd20#comment-32834
  http://seizethemomentum.com/hello-world/?unapproved=6547&moderation-hash=1b5dc3701fbcf80e956d7f5502a3cfaf#comment-6547
  http://theabsurdworld.com/hello-world/?unapproved=9215&moderation-hash=6e40be5455b112fa84516582687c6163#comment-9215
  http://raebear.com/hello-world/?unapproved=18227&moderation-hash=7299dd96347396566ffe7c006f6f38cd#comment-18227
  http://www.bitemecouture.com/photo-credits/?unapproved=4545&moderation-hash=278bc10e28da588bd7a661d8702f0764#comment-4545
  https://rightwaymoving.com/2017/07/31/hello-world/?unapproved=609&moderation-hash=4f7322b1200166aa71237a7e3174bf16#comment-609
  https://revolutionmbl.com.au/are-your-eyebrows-on-point/?unapproved=3664&moderation-hash=6ec722244a4eb726d1a63edbdd1dc3f2#comment-3664
  http://joelcptq.inindonesia.org/2013/04/24/5-amazing-global-consumer-trends?unapproved=79105&moderation-hash=166144339be461f2fc262a25a00a293b#comment-79105
  http://www.sodetalhes.com.br/caixas-organizadoras-de-maquiagem/?unapproved=3381&moderation-hash=f37aa75d3f6b737e8d0ac45e2983f632#comment-3381
  http://www.palmedeor.asia/2016/04/29/palme-de-or-technologies-sdn-bhd/?unapproved=4113&moderation-hash=ca4cde01862583f58b202f82341f4f22#comment-4113
  http://blog.michaeldeer.com/rekindle-extreme-passion/?unapproved=11986&moderation-hash=dac4357bfb5013982b1d57847155f9c9#comment-11986
  https://liljesofie.dk/barselscafe-blog/?unapproved=188868&moderation-hash=e8b2c6a959074628230bff376cb650d2#comment-188868
  http://jadwalbolaonline.com/musim-kebanggaan-bagi-swansea/?unapproved=33798&moderation-hash=924b047430eff17d169547b6c1bcbb86#comment-33798
  https://wroclaw.zsp.net.pl/pokaz-filmu-the-take-przejmowanie-fabryk-zsp-wroclaw/comment-page-1/?unapproved=16535&moderation-hash=0764ed23b5d9ac5eb2ffdee0302fec01#comment-16535
  http://uniformessuprema.com/spa/balocesto/?unapproved=592&moderation-hash=1fa15ab9c194caf009e7b8fd887f42f8#comment-592
  http://zena.pet/2018/01/21/72/?unapproved=13319&moderation-hash=594777567f0d760078dc703951ce593a#comment-13319
  http://indybusinesssuccess.com/what-you-dont-know-can-hurt-you/?unapproved=31826&moderation-hash=9e2e33bc17de98bcc8f82bcc37f6c8fd#comment-31826
  http://comedyandeverythingelse.net/hello-world/?unapproved=2249&moderation-hash=818785358ec5ae29f98039d12e085d3b#comment-2249
  http://cc-si.net/vpn-essentials/?unapproved=40442&moderation-hash=9f3de1811c49d996206eb3a9bc1a0d85#comment-40442

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *